Vad är Bokashi?

Bokashi är en komposteringsteknik där man låter mjölksyrebakterier bryta ner matavfall innan det grävs ner i jorden.
Det tar ca. 4 veckor för matresterna att bli prima näringsrik jord.
Vad kan jag kompostera?
Allt biologiskt material som t.ex:
Grönsaker och Frukt
Kött
Fisk
Bröd
Ben och äggskal
Kaffesump
Hushållspapper
Vätskor

Luktar det något?
Bokashikompostering är inte luktfritt, men det luktar varken starkt eller äckligt. Om du ser till att innehållet i din hink är torrt får du verkligen köra ner näsan i hinken för att känna någon lukt.

Det är inga problem att ha din bokashihink ståendes hemma i köket eller lämna kvar din halvfulla bokashihink i sommarstugan några veckor.

Vad behöver jag?

Du behöver mjölksyrebakterier att blanda med dina matrester och en lufttät behållare att ha det i.

Det behövs ingen kompostbehållare eller liknande i trädgården. Du gräver bara ner innehållet i din Bokashihink direkt ner i jorden. 
Ett set med två hinkar med lock och 1 kg bokashi-strö kostar 200kr.
1kg strö räcker till ca. 200kg matrester.

Vad är skillnaden mellan Bokashikompostering och vanlig kompostering?

Bokashi är en helt annan kemisk process än vanlig varmkompost. Med Bokashi så mjölksyrar du alla matrester som sedan bryts ner mycket snabbt av maskarna i jorden. I varmkompost ruttnar matresterna och bryts ner med syre samtidigt som det bildas metangas, koldioxid, värme och ammoniak. I varmkompost försvinner stor mängd av näringsinnehållet i form av gaser och mat till t.ex flugor. Med Bokashi stannar alla näringsämnen kvar i jorden tillsammans med miljontals nyttiga bakterier. Bokashiprocessen tar 4 veckor medans varmkompost tar minst ett år på sig att göra matrester till jord.

Tar det verkligen bara 4 veckor att få jord från matresterna?

Ja, med viss reservation. Jäsningsprocessen och maskarnas produktivitet är temperaturberoende. Är det mitt i sommaren och väldigt varmt kan maskarna bryta ner innehållet i en färdigjäst hink på t.ex 10 dagar istället för 14 dagar. Och är det kallare kanske det tar några dagar längre.
Stora ben tar längre tid att brytas ned. Ju mindre bitar desto snabbare.

Är det så miljövänligt att använda vetekli som bärare för mjölksyrebakterierna?

Jodå, det är miljövänligt. Vetekliet är svenskt och är den bästa miljön för mjölksyrebakterierna. Vetekli är en restprodukt från mjöltillverkning och det mesta av Sveriges vetekli eldas upp för bränsle.
Det går bara åt 1 matsked bokashi-vetekli för att kompostera 1 kg matrester.

Mjölksyrebakterierna har jag odlat hemma i Uddevalla, vetekli och melass kommer från Granngården och är odlat och tillverkat i Sverige. De blå hinkarna är gjorda av Svenska Plast AB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar