måndag 4 juni 2012

Hur mycket kan det lukta?

Har gjort ett litet experiment. Mina två senaste hinkar har jag behandlat på väldigt olika sätt.

I den första hinken använde jag väldigt lite bokashi-strö, komposterade mycket ben, fett och kött och var inte lika noga med att hålla innehållet torrt. När hinken var full luktade den. Inte mycket eller äckligt, men en stark doft infann sig när man öppnade locket. Jag lät den stå på köksgolvet i lite över tre veckor och jäsa. Kände inte det minsta lukt från hinken under denna tid.
När jag idag åkte ut till familjens sommarställe och grävde ned hinken öppnade jag locket och luktade.
Att matresterna hade mjölksyrats och jäst var det inget tvivel om. En stark doft av övermogen frukt, skosula och sur ost fyllde mina näsborrar när jag lutade mig ner och luktade. Doften var inte äcklig utan mest "udda".
Och eftersom jag var utomhus gjorde det mig inget.
Grävde ner innehållet i ren "lerjord" på utkanten av gräsmattan. Tänker vänta två veckor och sedan gräva upp och titta vad som hänt.

Hink nummer två gjorde jag precis tvärtom med. Jag använde generöst med bokashi-strö, närmare 1,5msk per kilo och var väldigt noggrann med att lägga i en extra bit tidning eller kartong i hinken. Dock lade jag i kött, fisk och ben som vanligt.
När hinken var full luktade den ingenting! Kände dock en svag behaglig doft av ananas och melon när jag började gräva lite i översta lagret.
Hinken fick stå ovan på den första och jäsa i 11 dagar innan jag idag åkte ut med dem.
Hinken luktade fruktsallad och filmjölk. Typ som såndär fruktcocktailkonsverv blandat med filmjölk och pepparkakor. Hade druckigt mycket svart te med kardemumma och nejlika senaste veckan och antar det var vad som gjorde pepparkaksdoften...
Grävde ner innehållet på mitt "gamla ställe" där jag grävt ner en hink innan. Jorden är mörk svart men med mycket grå lera blandat. Hoppas att jorden kommer vara becksvart och full av näring om två veckor. Håll utskick efter bilder!

Så, även med en "slarvigt skött" bokashi-hink får du inga obehagliga överraskningar. Men se till att innehållet är torrt och använd hellre lite för mycket än för lite strö så kommer allt bli så bra, så bra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar